Publicerad den Lämna en kommentar

Ingen vill ha politisk paltkastning

Humor är ett starkt verktyg för att lyfta viktiga samhällsfrågor. I Vilhelmina blandas humor med allvar i ”Palt mot rasism – en manifestation för alla människors lika värde”  På torsdag träffas gräsrötter, politiker och företagare för att dra upp riktlinjer för aktiviteterna den 20 maj.  Det gäller att hitta ett smart och smidigt sätt för att kunna bjuda på 2000 paltar tillsammans och lika många samtal om öppenhet och tolerans.  Eller som någon sa: ”Det viktigt att det här blir bra, så det inte urartar till politisk paltkastning.”   

palt mot rasismbild
Det är inte utseendet som avgör om en palt är god! Foto: AnnKristin Norman

Västerbottensnytt, SVT  och P4 Västerbotten  –  var på hugget från första början, men vilhelminaborna räknar med en och annat paltmeter också,  innan eventet är över.

Utdrag ur utkastet till projekt- och organisationsplan:
Vi lever i en tid där människor använder mer tid till mobiltelefon och internet än till att samtala direkt med varandra. Avskurenheten ökar och i takt med det även misstänksamheten mot andra. I små samhällen som Vilhelmina finns fortfarande en kultur kvar där vi spontant besöker varandra och tar en kopp kaffe.  Många av oss känner varandra – om än inte personligen –  via våra sociala kontaktnät.  Vårt förtroende för de människor vi möter är fortfarande mycket större än misstroendet.  Men vi behöver, som alla andra, diskutera och granska våra värdegrunder och vår människosyn.

Det handlar om hur vi beter oss mot varandra, varje dag, i familjerna, på butiken, i skolorna och på arbetsplatserna. Det handlar om att bry sig – i stort och i smått. Det handlar om att föra samtal om samhällets ständiga behov av öppenhet och tolerans och om människors lika värde.

FN:s resolution om mänskliga rättigheter antogs 1948, men människorättsfrågorna har en långt mycket längre historia än så.  Människors lika värde borde vara självklarheter, men är fortfarande inte det.  För att blåsa liv i diskussionerna anordnar vilhelminabor därför: ”Palt mot rasism – en manifestation för alla människors lika värde” den 20 maj 2014.

Mål:
* Att bjuda på minst 2000 paltar – och lika många möten och diskussioner om människors lika värde.
* Att ha kul, äta gott och fokusera på det goda i livet.

Syfte:
* Att värna och vårda den kultur av öppenhet, medmänsklighet och generositet som finns i inlandet och i kommunen.
* Att höja kunskaper och medvetenhet om mänskorättsfrågor i stort.

Finansiering:
I Norrlands inland bjuder vi på palt när vi vill göra något särdeles kärleksfullt för våra vänner. Det gör vi även den här gången!

[hr]

[hr]

——

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna –  två första paragraferna i lättläst version .

1. Alla människor är födda fria och med samma värde och rättigheter.
Alla människor kan tänka själva.
Människor vet vad som är rätt och fel och ska visa varandra respekt och hänsyn.

 2. Förklaringen om mänskliga rättigheter gäller för alla människor.
Den gäller för människor från olika folk, med olika hudfärg, för män och kvinnor, för människor som talar olika språk, för människor som har olika religion, för människor som tycker olika om politik eller om andra saker, för människor som är rika och för människor som är fattiga.
Den gäller för människor från alla länder, både länder som är fria och länder som styrs av något annat land.
Alla människor ska behandlas lika och ha samma rättigheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.