Debatt

Bättre sömnlös än svarslös. Utan debatter där åsikter stöts och blöts mot varandra stannar utvecklingen. Det är därför viktigt att våga stå upp för sina åsikter och att vi alla vågar tänka och tycka fritt. Väck debatt!

Snart är det val

Januari 2013 startade jag och Lotta Gröning den gemensamma bloggen For future. Vi har båda jobbat med lokal utveckling länge och insett att mycket måste vi göra själva. Det lokala hör ihop med det globala. Individen har en nyckelroll. Om Nelson Mandela präglats av bitterhet istället för mod hade han aldrig kunnat påverkat politiken i Sydafrika som han gjorde. Nu laddar vi för supervalåret 2014. Om inte landsbygdsfrågorna lyfter nu – när i friden ska det kunna ske!
Vår vision med bloggsidan är att alla som deltar ska berika varandra med kloka tankar som påverkar utvecklingen.
HÄNG MED! Skriv ett inlägg som vi kan publicera på bloggen, väck debatt på vår facebooksida.
Tyck nåt du med! Maila till: Inez eller Lotta

For future Facebook

Ge möss för lite mat, så börjar de äta upp varandra. Ge inlandsbor några partiloggor så gör de likadant!

Djingis Khan och Julius Cesar vann de flesta av sina segrar utan strid. Effektivast var att strypa servicen, det vill säga tillgången till mat och vatten. Och om den strategin tog för lång tid, var nästa metod att härska genom att söndra – att ge någon en fördel. Det slog aldrig fel och de interna stridigheterna gjorde att de till sist i princip bara kunde rida in och ta över.

Läs hela krönikan om inlandsupproret

 

Finland har formeln

I finska Pedersöre har de hittat ett sätt att arbeta med projekt som fungerar. Kommunen växer, idéer förverkligas och människor utvecklas. Ungdomar flyttar tillbaka efter universitetsstudierna och använder sina expertkunskaper lokalt. Istället för att satsa på centrum, fokuserar kommunen på sina 19 byar. Servicen är kvar och massor av projekt drivs lokalt. Inte för att det passar EU eller finska staten – utan för att det passar befolkningen. Ledordet är nämligen att det är idéerna som de själva tror på som ska utvecklas. Naturligtvis skapar det synsättet goda självbilder, bra självförtroende – och jobb.

Läs mer om Pedersöre, Finland (PDF)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.